Essential diet – Испанската диета – вече у нас!

Share Button

Новата година започна и нямам търпение да ви разкажа за един „нов“, изпитан медицински и изключително работещ и лесен метод за отслабване, известен с името Essential diet, идващ чак от Испания.

Прекрасната Деси, която го е донесла тук в България, дойде при мен още в началото на миналата година, но на мен ми бе необходимо време и известен опит с метода, за да мога да застана зад думите си в настоящия момент.

Методът Essential Diet е фокусиран върху загубата на тегло, базирано на нисковъглехидратно- протеиновата диета, доказала ефикасността и безопасността си през годините, под контрол на медицински специалисти. Диетата е чудесна за забързаното ежедневие и за всички, чието време не е посветено в приготвянето на диетични блюда, тъй-като тя ви ги дава в почти готов превъзходно вкусен вариант.

Има омлети, шейкове, кремове, супа, начос, бисквитки, дори пица, вафли, сладолед и чипс, приготвени чрез най-високи технологии, така че да съдържат високо-качествени белтъчини и никакви мазнини и въглехидрати, без алергени и вредни адитиви.

Essential diet се състои от три фази:

Фаза 1 Кетогенна

Приемат се зеленчуци, салати и продукти Essential, изработени с протеини с висока биологична стойност, за да се избегне загуба на мускулна маса. Редуцира се приема на въглехидрати, за да се влезе в състояние на кетоза. Контролираната кетоза не е опасна. Обикновено това състояние се достига в рамките на 2-3 дни след започване на диетата.

Фаза 2  Включване на естествен протеин (с две подфази- 2.1 и 2.2)

При въвеждането им, се приемат и мазнините, които са в състава им, поради което скоростта на загуба на тегло е малко по-ниска. Продължителността и зависи от крайната цел и желаната загуба на килограми.

Фаза 3 Добавяне на въглехидрати

В тази фаза постепенно се въвеждат въглехидрати. Важно е въвеждането да е последователно и постепенно, като се започва с храни, които имат по-нисък гликемичен индекс, което означава, че предизвикват повишаване на глюкозата или „захарта“ в кръвта след по-малък и по-бавен прием, и завършва с тези с по-висок гликемичен индекс, т.е., тези, които предизвикват повишаване на глюкозата след по-голям и по-бърз прием.
При правилно въвеждане ще се избегне страховитият ефект на увеличаване на теглото. Докато се прави това въвеждане е добре да се започне извършване на физическа дейност, също последователно.

Разработен е и специален метод за пациентите с Диабет тип 2, както и за пациенти с алергии.

 

Отслабването с метода е лесно и интересно, тъй-като се консумират всички видове храни, без чувство за глад, само в рамките на позволените 800 кКал дневно.

Ето как би изглеждал един ден от фаза 1:

Закуска: чай или кафе; шейк Шоколад Интенсо (Essential Diet)

Междинно хранене: чай/вода, 1 ябълка

Обяд: Зеленчуци- броколи, тиквички, чушка, карфиол, гъби /зелена салата/ +1 порция пилешки хапки Essential Diet

Следобедна закуска: кафе/ чай + 2 бисквитки Орео или 40 гр печена соя

Вечеря: Зеленчуци + омлет Essential Diet

Звучи съвсем нормално и вкусно и същевременно води до приема на много малко калории, адекватно количество протеини и почти никакви въглехидрати и мазнини.

Продължителността на всяка фаза, както и съставянето на режима се правят от лекари. Назначаването на диетата също трябва да се случва под контрола на медицински специалист.

Испанската диета е подходяща и за поддържане на желаното тегло, като просто някои от храненията през седмицата ги замените с продукт от гамата.

Така намалявате приема на калории с около 300-400 дневно.