Пестилът- българският здравословен „бонбон“ (07.10.2017, в-к „24 часа“)

Share Button

Пестилът е един чудесен здравословен и традиционен за габровския край български десерт. Приготвя се от варени плодове, силно сгъстени при варенето, изсушени на слънце или в сушилня. След изсушаването се навива на руло и се пази на сухо.

В габровския регион му казват габровски шоколад. Есента е времето, в което се приготвя това лакомство. Балканджиите го приготвят традиционно от сини сливи, които  трябва да са много добре узрели и сладки. Могат да се използват и други плодове- джанки, кайсии, праскови, ябълки, дюли, круши, мушмули и т.н.

Пестил със сини сливи и ябълки

Пестилът всъщност е изключително здравословен, защото в приготвянето му не се добавят никакви консерванти, оцветители и подсладители, а се използва естествената сладост на плодовете. Традиционният сливов пестил е лечебен „бонбон“, богат на пектин и витамин С и допринасящ за по-добрия чревен транзит. „Габровският шоколад“ енергизира и тонизира организма. Когато ви се яде нещо сладко, изяжте няколко парченца от полезния пестил и рецепторите за сладост ще бъдат задоволени, а в тялото ще бъдат внесени допълнителни калории енергия от плодовете.

На щандовете за здравословно хранене в хранителните вериги, можете да намерите така наречените здравословни, органични или био сурови десерти- предстваляващи всъщност подобни на пестила барчета от сушени плодове, често с добавката на супер-храни или ядки. Те снабдяват тялото с бърза енергия и са наистина по-добрата алтернатива, когато сте на път да си закупите опаковано лакомство. Добавят се протеини от коноп, семенца от чия, водораслото спирулина, кокос и т.н. и в крайна сметка се получава един наистина здравословен „супер“ десерт.

За да отговоря на конкретния въпрос на читателя- пестилът е едно наистина здравословно лакомство, природен бонбон, но като с всеки десерт,  разбира се, трябва да внимаваме с количествата, тъй-като допринася за лесния и бърз допълнителен внос на калории.

Хапван в десертни количества и на мястото на десерт неминуемо има безброй здравословни ползи. Що се отнася до избора на плодове, можете да импровизирате и да използвате цялата есенна палитра на градината. За повече екзотика и още повече здравословни ползи добавете сушени „супер“- плодчета- шипки, годжи-бери, инка- бери, семенца от чия, натрошени какаови зърна. Пестилът е и един лесен начин да оползотворите големите количества плод от градината и да приготвите дълготраен здравословен десерт за вашите гости.

slivi

24h-logo