Как да направим домашен полезен сладолед ?

Share Button

Сладоледът е едно от най-изкусителните лакомства през горещините и съвсем откровено си признавам, че и за мен е голямо предизвикателство да се въздържа пред голямо разнообразие на пазара.

Историята на това ледено изкушение датира от преди повече от три хиляди години, когато се поднасял само в домовете на богатите китайски семейства. Представлявал е сок от пресни плодове в комбинация със сняг или лед.

Марко Поло пренася в Европа рецептата за охладен шербет от Китай, който бързо става популярен в знатните италиански домове. Италианците доразвиват рецептата, като добавят към сладоледа плодове, ядки, бисквити и ликьор. На французите дължим рецептата за сметанов сладолед. Начало на съвременното промишлено производство на сладолед поставя американецът Яков Фусел, който през 1851 г. отваря в Балтимор първата сладоледена фабрика.

n-timeline-1

В класическия сладолед има съставки като пълномаслено мляко, подсладители, като фруктоза и глюкоза, обикновено под формата на царевичен сироп, както и аромати като ванилия и шоколад. Когато тази смес замръзне, се получава кремообразна консистенция. Макар съдържанието на хранителни вещества в сладоледа да варира според марката и вида му, леденото изкушение е чудесен енергиен източник. Богато е на въглехидрати – в количеството от половин чаша сладолед се съдържат около 15 г. В същото количество могат да се намерят още 7 г мазнини и 2 г протеини.

Половин чаша ванилов сладолед осигурява около 137 калории, което е близо два пъти повече, в сравнение с пълномасленото мляко. Сладоледът е чудесен избор в случаите, когато имаме нужда от енергия. В количеството от половин чаша могат да се открият около 10% от нужното дневно количество фосфор и калций.

Витамините A, C, D и E, заедно с тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамините B6 и B12, също могат да се открият в освежаващото лакомство.

Сладоледът е храна, богата на мазнини, тъй като в състава му влиза пълномаслено мляко. Това го прави неподходящ за хора с високи нива на холестерола в кръвта. Големите количества захар пък крият риск от натрупване на излишни килограми, развитие на кариеси и повишени нива на триглицеридите в кръвта.
Най-нискокалоричният вариант на леденото лакомство е сорбето.

cherven-sladoled

В класическите рецепти сорбето се приготвя от пасирани плодове (праскови, ягоди или пъпеш), но за съжаление,  това което можем да си закупим от търговската мрежа  е ароматизирана и оцветена вода, която съдържа около 10 % плодово пюре с немалко количество захар или подсладители. Но дори и в този си вид сорбето има някои нeоспорими плюсове – състои се основно от вода, която в летните жеги отчасти утолява жаждата. На читателката, а и на всички, които искат да си хапват сладолед по-честичко, препоръчвам да си намерят или да си измислят рецепта за домашен вариант на сладоледа. Рецептата може да съдържа само и единствено плодове, което да я прави изключително лека и подходяща за хора, които внимават за фигурата си. Първата стъпка е изборът и подготовката на продуктите. Може да ползвате директно замразени плодове от магазина.

bizneslist_3ca2d05dfe

Много по-добре е обаче ако сами изберете и замразите плодовете, защото така ще имате възможност да подберете най-качествените плодове. Бананите обелете, нарежете на колелца, сложете в кутия или торбичка и замразете във фризера.Преди да приготвите сладоледа извадете плодовете от фризера и ги оставете да се поотпуснат за 5-10 минути, след което с помощта на кухненски робот или мощен блендер ги пасирайте до еднородна смес.

051

Вашият здравословен домашен сладолед може да бъде сервиран. Ако приготвите по-голямо количество спокойно може да го съхранявате във фризера. Не са ви необходими подсладители и допълнителна захар, защото плодовете, особено сезонните са достатъчно сладки, а добавянето на малко семенца от от супер-храната чия, ще го обогати с фибри и ще желира получената смес.

24h-logo