Черните семена- лек за всички болести (Черен кимион или нигела) (в.“24 часа, 07/01/2017)

Share Button

Много се заговори за ползата от черния кимион – нигела, доста неща изчетох в интернет, но дали наистина е толкова добро за здравето, колкото го описват?

Има ли смисъл от включване на семената в ежедневното хранене и под каква форма?

Благодаря за любопитния въпрос на читателя.

Черният кимион, познат още с ботаническото си име Нигела Сатива,  има широко приложение в народната медицина. Черният кимион няма нищо общо с кимиона по принцип и е едно особено вълшебно растение, идващо от Азия.

Извлекът от него лекува както настинки, така и възпаления. Има антибактериален, антивирусен, антиалергичен и диуретичен ефект, действа тонизиращо и стимулиращо. Растението е познато и използвано от хората още преди 8000 години. Много често се бърка с черен сусам, тъй като семенцата изглеждат поразително сходни, но черният кимион, известен също като „черни семена “ има историческа репутация на „лек за всички болести с изключение на смъртта.“

d851d76016858a86260b6f6828ee32e1d9e2adde

В гробницата на Тутанкамон в Луксор, сред вещите на фараона е намерено и загадъчно черно масло, като впоследствие се установява, че това е масло от черен кимион. Фактът, че маслото от черен кимион е било едно от нещата, с които е бил погребан фараонът, говори за изключителната му ценност в живота на египтяните от онова време. Особено любопитно е, че в Стария завет е отредено важно място за черния кимион, като дори е описан начина за добиване на масло от него. В книгата на великия мюсюлмански учен Ибн Сина (Авицена) – „Канон на медицината“ се посочва, че черният кимион активира енергията и спомага за преодоляване на умората и отпадналостта.

info_spices_68

В конвенционалната медицина лекарствата, съдържащи кимион, се използват за лечение на стомашно-чревния тракт. В козметиката маслото от черен кимион се използва заради успокояващи, възвръщащи жизнеността и противовъзпалителни свойства. Подходящо е за суха, чувствителна или възпалена кожа и е отлично лечебно средство в случаите на кожни инфекции като акне, дерматит, екзема, псориазис, изгаряния, кожни гъбички, слънчеви изгаряния.

Много проучвания, на които попаднах, сочат, че черното семе е вероятно мощно естествено оръжие срещу рака и превантивното му приемане в ежедневието има голям смисъл в профилактиката на малигнените заболявания.

Черен кимион ще откриете в няколко форми. Може да си купите семенца, които са стриете и да използвате на прах. Или да вложите в необработен вид за приготвянето на чай. Маслото е друга алтернатива.

С течния вариант също може да си приготвите домашни лекове. Ще откриете също така и масажно олио. Както и такова, подходящо за кулинарна употреба. За тези, които предпочитат добавките, разнообразието също не е никак малко.

rsz_%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd_%d0%ba-300x225

Тъй като има приятен пикантен вкус, черният кимион може да бъде поръсван върху различни храни. Съчетава се с ориз, зеленчукови ястия, боб, тикви, моркови, тестени изделия (най-вече от ръж), смидух, целина, джинджифил, кардамон. Азиатските кулинари използват семенцата дори за приготвяне на десерти – мус, пудинг, пай, десерти с ягоди и касис.

logo

за

изтеглен файл