Как да не пълнея, без да съм вечно на диета?

Share Button

Въпрос:

Очевидка съм как някои хора, включително мои връстници горе-долу с моя начин на живот и близки професии, редовно ядат огромни количества храна, но не пълнеят. Защо? Аз, ако се отпусна и спра да си налагам ограничения, за седмица лепвам 2 килограма. После свалянето е поне 2 седмици мъка. Защо? И как да не пълнея, без да съм вечно на диета?

 

Отговорът на Вашия въпрос е един единствен, но същевременно  сложен и  вълнуващ главите на много специалисти години наред – метаболизмът или по-точно казано-оптималната скорост на обмяната на веществата, е причината някои хора да преработват правилно храната без да се лишават от нищо. Но как да се отличи нор­малният метаболизъм от забавения и какво да се прави, за да се ускори той?

Образно казано, ако автомоби­лът не бъде зареден с гориво, той не би могъл да се задвижи: необходимата енергия за движение на машината се образува само за сметка на изгарянето на горивния материал.  Нещо подобно се случва и в нашия организъм, но горивният матери­ал тук е храната. Белтъците, въглехидратите и мазнини­те веднага влизат в хи­мически реакции на обмяна­та на веществата /метаболиз­ма/, осигурявайки ни в от­говор необходимата енергия. При това сложният процес на метаболизма върви неп­рекъснато, денонощно, от година на година в продъл­жение на целия живот.  Дори да имате бавен метаболизъм, това не означава, че ви е отредено да сте с наднормено тегло.
Един от основните фактори, определящи обмяната на веществата, е процентът на мазнините в тялото. Колкото по-малко мазнини имате, толкова по-бърз ще е метаболизма ви. Об­менните процеси в организ­ма с възрастта  по естествен начин се забавят. В резултат на това и процесите на изга­ряне на мазнините се заба­вят. Единственият начин да противодействате на това е чрез правилно хранене и редовни физически натоварвания, именно мускулната енергия ускорява об­щия обмен на веществата в организма.

iStock_000006199140XSmall

Скоростта на ме­таболизма съществено се влияе и от  хормоналния ба­ланс или функционалното състояние на щитовидната жлеза и задстомашната жле­за. С гладуване да се възстанови нарушената обмяна на веществата е невъзможно и причината затова е липсата на материал за създаване на енергия. Метаболизмът е „програмиран” така, че да се забавя, когато се понижава приемът на калориите.  Гладът задъл­бочава разстройството на метаболизма. Когато човек от години изпробва различни диети и редува периоди на лишения с периоди на безразборно хранене, намаляването на теглото става все по-трудно и качените килограми след диетата са повече. Единственият начин да се постигне и запази едно разумно ниво на килограмите е превъзпитание на хранителните навици за цял живот. Това в никакъв случай не значи постоянно лишение, напротив- обемът на храната трябва задължително да задоволява глада, а съставът и да подсигурява всички нужди на организма.

Бързият метаболизъм или  достатъчно бърза­та обмяна на вещества­та осигурява нормалното здравословно тегло. Има няколко основни правила, прилагането на които ускорява правилното оползотворяване на хранителните вещества за нуждите на организма:

  1. Ста­райте се да се храните често– яденето на натурални храни, добре балансирано хранене на всеки 3-4 часа ще помогне за прочистване на тялото и ще повиши вашия метаболизъм. Не пропускайте закуската- сутрешното хранене допринася за по-доброто разпределение на количеството храна през деня, съдейства за контрола на апетита и стимулира метаболизма.
  2. Ставайте от масата малко гладни – винаги, когато имате възможност се хранете бавно- така ще позволите на сигналите за ситост от стомаха да достигнат до мозъка ви.
  3. Пийте вода– ако на „метаболитната фабрика” по някаква причина не и достига вода, тя спи­ра да се занимава с маз­нините и те започват да се отлагат там, къ­дето е възможно. Не забравяйте за зеления чай: 2-4чаши от тази на­питка позволяват да се изгорят не по-малко от 50 калории.18
  4. Движете се повече – не напразно нашите праде­ди са казвали: движени­ето е живот! По време на тренировки метаболизмът се повишава с 20-30% и постепенно се възстановява след тренировката.
  5. Спете поне по 7 часа – липсата на сън стимулира хормоните, които регулират апетитаНивата на грелин (хормонът, който възбужда апетита) се покачват, а лептинът (който казва на тялото, че е заситено) спада.

В заключение –всеки може да ускори метаболизма си, стига да няма обменно заболяване или хормонален дисбаланс. Регулирането на обменните процеси изисква време и постоянство.

За съжаление организмът ни не се подчинява на нашите суетни желания, а на свои собствени и логически биологични закони.

 

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n