Хранителен режим при диария

Share Button

На първо място трябва да сме наясно какъв е източникът на диарията или  казано по друг начин, каква е етиологията на стомашно-чревното разстройство.

Най-често подобни симптоми възникват вследствие инфекциозни агенти, попаднали в организма от външната среда. Най-често инфектирането се случва чрез развалени храни, вода с неяснен произход, недобре измити плодове и зеленчуци и разбира се контакт с вече заразени хора.

Летният сезон предполага много по-къси срокове на годност на повечето продукти, така че бъдете внимателни относно препоръките за съхранението им. Сред рисковите такива са: яйцата, млечните продукти, сладкишите, месото.

Щателното измиване на ръцете, особено преди хранене, е тривиална, но много съществена препоръка, която често се пренебрегва от пациентите. Водата в големите водоеми, особено когато е застояла, също е чест начин, по който може да стане заразяването. В разгара на топлия сезон се препоръчва минимизирането на евентуално поглъщане на подобна замърсена вода.

При диетата, за подобни състояния, е важно да се даде на храносмилателната система възможност да се възстанови от настъпилото нарушение. Затова, най-общо казано, се препоръчва да се даде почивка на процеса на храносмилане. Важно е да се приемат много течности. В тези случаи най-голяма е опасността от дехидратиране и като мярка срещу това, правилната реакция е да се приемат често и в малки дози различни видове течности- вода, щадящи плодовите сокове, какъвто е ябълковият сок, оризова вода. Могат да се консумират храни,  които се усвояват в по- горните етажи на храносмилателния тракт: лесно усвоими въглехидрати: сухари, солети, печен картоф,  а от млечните продукти допустимо е изкиснато или обезсолено сирене . Почти никакви други млечни продукти не се допускат.

Млякото трябва да се включи едва след като е преминала острата фаза на диарията. Съответно,  добре е да бъде кисело мляко. Хранителният режим при диария трябва да изключва и целулозосъдържащи храни. В зависимост от причината, както и някои индивидуални особености на организма,  диарията отшумява за няколко дни до седмица. След като сме сигурни, че сме се излекували, също е важно постепенно да въвеждаме хранителни групи, тоест да се захраним.

Макар и често срещано състояние, диарията може да има сериозни последствия. Затова е необходимо своевременното й консултиране със специалист – личен лекар, гастроентеролог или инфекционист. Особено важно е медицинското наблюдение при рисковите групи – кърмачета, малки деца, бременни жени и хора с хронични гастроинтестинални проблеми.

probiotik-za-deca-pomaga-pri-zapek-i-diariq

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с лекар. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечение на дадено заболяване трябва да бъдат направени от лекар, съобразно състоянието на конкретния пациент.

logo