Вярно ли е, че само дивите риби са истински полезни ?

Share Button

Вярно ли е, че само дивите риби са истински полезни и по какво може да се ориентира човек дали купува от развъдник?

 

Кои от по-евтините риби на нашия пазар са добър избор, има ли смисъл да се избягват замразените?

 

С кои храни не бива да се съчетават в едно хранене рибите?

Благодаря за въпросите.
Рибата е ценен хранителен продукт, източник на пълноценни белтъчини, както месото, но с различен аминокиселинен профил. Всички видове риба осигуряват между 16 и 20% висококачествен протеин в порция. Тези водни обитатели са богати на ценни микроелементи като калций, фосфор, селен, йод, хром, цинк и др. По съдържание на калций и фосфор се нареждат след млякото и млечните произведения и преди месото.
Йодът и селенът спомагат за функционирането на щитовидната жлеза, което е особено важно при диети за редуциране на мазнините, тъй като тиреоидните хормони, които тази жлеза произвежда, са основен регулатор на метаболизма. Хромът подобрява инсулиновата чувствителност и усвояването на въглехидратите като енергия, а цинкът е важен за производството на тестостерон.
Рибата е подходяща щадяща храна за почти всички типове диети, разгражда се и се усвоява по-лесно от месото, поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан,  с което натоварва много по-малко храносмилателната система.
 Според съдържанието на мазнини, рибите се разделят основно на 3 вида:
„постни“– съдържащи до 5% мазнини (хек, треска, мерлуза, тилапия, тон, пангасиус, камбала, филе от акула), полутлъсти – съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен) и „мазни” или тлъсти, съдържащи мазнини над 10% (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, сьомга).
Мазнините в тлъстите риби са разпределени равномерно в мускулната им тъкан и са представени предимно от биологично ценните полиненаситени мастни киселини от типа омега -3 и най-вече незаменимите мастни киселини ейкозапетантова (ЕПК) и доксохексанова (ДХК).
В тялото те се използват за синтеза на група хормони, наречени ейкозаноиди, които контролират имунната система, възпаленията, обмяната на веществата, кръвното налягане, нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, укрепват нервната система, подобряват паметта, концентрацията и настроението.
Ако сравним маслото на  свободно плуващите риби с това на изкуствено отгледаните, ще отбележим съществени различия. Рибите, отгледани в развъдници са с повече мастна тъкан, но въпреки това съдържат по-малко използваеми омега-3 и други полиненаситени мастни киселини. В басейните им често се слагат антибиотици и пестициди, за да бъдат предпазени от инфекции. Изхранват ги със синтетични продукти, съдържащи много често полибромиран дифенилов етер- пожаро-устойчиво съединение, използвано в електрониката и обзавеждането, известно с репродуктивната си токсичност и вероятния канцерогенен ефект върху човека.
„Дивите“ риби абсорбират каротеноиди чрез консумацията на розов крил, докато във фермите за развъждане, розовият цвят се получава чрез добавянето на синтетичен пигмент-  кантаксантин – без тази добавка, цветът на месото на изкуствено отгледаната сьомга е бледо сив.
962
Прясната риба, току-що уловена от морето, реки и езера, не съдържа консерванти, добавки или антибиотици и е здравословна протеинова храна. Въпреки това, някои  видове, като: риба меч, акула, кралска скумрия, е добре да се избягват, поради високото им съдържание на  живак и полихлорирани бифенили, които са особено вредни за бременните жени и кърмачките.
За сметка на това може да се наблегне на рибите, стоящи по-ниско в хранителната верига (сардини и скумрия например). Като правило, колкото по-кратко пребивава организмът на рибата в среда, в която има живак, или се храни с други себеподобни, съдържащи токсичното вещество, толкова по-слабо ще бъде замърсяването й.  В по-малките по размери риби, които не поглъщат себеподобните си, както и в тези с по-кратък живот, съдържанието на живак е по-ниско.  Замразяването на рибата и морските дарове в днешно време се извършва по природосъобразен високотехнологичен начин веднага след улова им, като по този начин се запечатва свежестта и питателността им, след което замразените храни се транспортират в контейнери. Негативната страна е, че въпреки че не променя своята хранителна стойност, замразяването афектира върху капацитета на протеините да задържат вода, което може да доведе до загуба на някои полезни хранителни вещества по време на размразяването.
Прясната риба, от друга страна, не винаги е толкова прясна, колкото се опитва да ни представи продавача и не бива да забравяме, че рискуваме да се заразим с анисакиасис (причинен от паразита „анисакис“), който се елиминира след замразяването й.
Добър избор от по-евтините риби на нашия пазар с възможно най-ниско съдържание на живак и добро ниво на омега-3 мастни киселини е прясната речната пъстърва (1 грам омега-3 киселини в 90-120 грама; концентрация на живак – 0.072 на милион).
Що касае смесването на рибното месо с други хранителни продукти е редно да спомена, че усвояването на животинските, в това число и рибните белтъци от организма е свързано с отделянето на повече токсини, като странични продукти. Когато метаболитните пътища за усвояване на протеини се натоварват допълнително с различни по вид протеини, биохимичните реакции и взаимодействия стават още по-сложни и макар и рядко са възможни и неприятни последици.
Според древното индийското медицинско учение „Аюрведа“, за да е здрав човек, трябва да се съобразява с науката за несъвместимите хранителни комбинации, иначе казано, не е препоръчително да се смесват някои храни, тъй като това предизвиква в организма реакция на „леко отравяне“ на метаболитно равнище.
Като цяло смесването на рибата с млечни продукти и яйца би могло да бъде „затормозяващо“ метаболизма и да доведе до лек стомашно-чревен дискомфорт при някои хора.
 509-canned-mackerels-club-with-different-sauces-tomato-mustard-white-wine-muscadet
Аюрведически ориентирани или не дотам, наша задача е да се научим да познаваме телата си и да преценяваме какво, колко и в каква комбинация е най-здравословно за собствения ни организъм. Ако решим да се допитаме до световните кулинарни майстори, бялата риба със сосове на основата на сирена, сметана и масло ще си остане вечна класика. 
5149532_orig

12986928_897332907044495_7831950700785901109_n