Коледни пости 2017 година

Коледни пости 2014 година
Share Button

Спазването на християнските пости от хранителна гледна точка представлява своеобразно „пречистване” на тялото от животински продукти, а именно месо, птици, мляко, яйца в 40 –дневен срок.

Пречистеното тяло, според вярващите, е храм на Светия Дух. От астрологическа гледна точка, през избраните за пост периоди, върху земята се излива огормен поток от космическа енергия и обилното прехранване би могло да разстрои работата на организма.

Казано по друг начин, постенето е срочно или времено веганстване. Веганите са строги вегетарианци, които не използват дори продукти, свързани косвено с животни. Веганизмът не е религия, а философия, начин на живот, съгласно който използването на животните за храна, облекло или други цели е напълно неприемливо.

Но да се върнем на постите тази година, които започнаха вчера- 15 ноември 2017г. и чак до Рождеството Хрисово постещите ще изключат от храната си месото и животинските продукти, като канонът позволява в определени дни само риба и е важно е постещият да се възползва редовно от тази  възможност. В рибата има много от доказано полезните омега-3 мазнини, както и всички белтъци, които се намират в месото, също и витамините А, D, Е, В1, В2, В12.

Временното веганстване е една прекрасна възможност за храносмилателната система да си почине, това е идеалният момент да се възползваме ежедневно от някои много полезни храни като морков, ряпа, всякакъв лук, зелена салата, зеле, цвекло, пипер, боб, леща, грах, зелени листни /спанак, лапад, коприва/, син домат, тиква, сушени плодове и много други.

koledni-posti-dieta-(1)-17828-500x334

Спазването на нормите до 24 декември освен добри намерения изисква и воля и постоянство.

Хората, които смятат, че чрез постене ще свалят излишни килограми преди светските празненства в края на годината, трябва да са нясно, че ефектът може да бъде дори обратен, ако отказът от забранените храни не бъде компенсиран с равностойни по биологична стойност.
Духовните измерения на поста са много индивидуални и смирението и светлината във вътрешния свят не може да се документират, снимат и покажат.
Придържането към строго вегетарианско меню има безспорни ползи за организма и те могат да се видят от резултатите от  лабораторните изследвания, кръвното налягане, тонуса. Като всеки строг режим, обаче, и постенето крие своите рискове, а именно -еднообразна храна, недостиг на пълноценни белтъчини, дефицит на желязо, калций и витамини от група В. От незнание или за да не си усложняват ежеднвието, често постещите компенсират отказа от месо, мляко, сирене, масло, яйца с готови сладкиши или обилие от плодове, което рязко увеличава приема на въглехидрати за сметка на белтъчините и отделно допринася за повишен прием на  лоши трансмазнини и свръхкалории.

 

Витамини, които може да се окажат липсващи по време на постите:

Витамин В12
Хората, които следват веганска диета трябва да се вземат добавки, за да получат този витамин.

Витамин D
Също е добре да се набавя като допълнителна добавка. Особено богати на витамин Д са гъбите, които са особено подходящи за веганския начин на хранене.
Цинк
Богатите на протеини храни съдържат големи количества цинк. Съдържанието на цинк е по-ниско в ядки, пълнозърнести храни и бобови растения. Най-добрият начин, за да получите точното количество на този елемент е една балансирана диета, съдържаща разнообразни храни.

Желязо
Желязото в плодовете, зеленчуците и зърнените храни е трудно да се абсорбира от организма, отколкото желязото от месото.
Жените, които са временно или постоянно вегани, трябва да получава достатъчно желязо.
Яденето на храни, които са с високо съдържание на витамин С помага на организма да абсорбира желязото.

Как да постим правилно:

Компенсирайте липсата на животински белтъчини с повече бобови култури; за да постигнете оптимален аминокиселинен баланс, комбинирайте ги със зърнени храни.

Ползвайте пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви дадат много минерали и витамини от група В.

Набавяйте си достатъчно желязо чрез прием на храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото – грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.

Хапвайте често храни, от които да си набавите калций, който организмът не получава заради това, че не се консумира мляко и продуктите му – пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.

Пийте достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден). Полезно е да се пие и чай, напр. шипков, който съдържа големи количества витамин С.

Конусмирайте разнообразна храна, за да можете да доставите на организма си всички необходими му вещества, минерали, соли, витамини и т.н.

logo