Черен бъз

Share Button

Въпрос: Плодовете на черния бъз са много хвалени като лековити, но информацията как е най-полезен през зимата за засилване на имунитета е противоречива – сухи плодове, готов сироп, чай. Не знам и дали има противопоказания. Сочат се различни дози, а на едно място видях, че може да се предозира. Дайте рецепта. Лекува ли цироза и заболявания на стомашно-чревния тракт?

 

Черният бъз е безспорно една от най-хвалените български билки и това не е случайно. В народната медицина целебното растение е намерило широко приложение, като се използват всичките му части. Това е причината днешната нутрициология да го нарежда на челно място в класациите на популярните напоследък „Суперхрани” или
„Храни-лекарства”.

Малките черни плодчета са напълно узрели до края на лятото и тогава, събрали цялата слънчева енергия в себе си, те са особено богати на каротин, витамин C, желязо, витамини от групата B, аминокиселини, ябълчена и винена киселина и др. През зимните дни извлекът от плодовете на бъза действа общо укрепващо на организма, подкрепяйки имунната и кръвотворната система. Много добро действие оказва при простуда, хрема, ангина, кашлица, също така при невралгии, повлиява благотворно отделителната система. Богатството на антоцианови съединения, пектин и целулоза обуславя силния антиоксидантен ефект на черния бъз и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Чудодейните черни плодчета в свежо състояние през есента или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. Според вкуса може да се подсладят с бяла или кафява захар или да се желират. Сокът от черните плодчета е традиционно средство срещу настинка, а приготвянето му е изключително просто. Ето и моята любима рецепта:

Измийте плодовете, сварете ги с малко вода, отпенете, прецедете и напълнете в чисти бутилки. Затворените бутилки кипнете за 10 минути.Сиропът от плодовете засилва защитните сили на организма, повишава хемоглобина и регулира обмяната на веществата.

Целебното супер-плодче може да се приема и по друг начин- от вечерта хидратирайте чаена лъжичка от него (или 15-20 зрънца) с малко вода, а на следващата сутрин прецедете и изпийте този вълшебен коктейл на гладно. Ефектът е същият, ако се поглъща малко сушен плод сутрин на гладно, заедно с чаша вода. Друг начин е накисването на 300 гр. сушен плод, заедно с 1 кг. захар, канела /по желание/ и 1 л. вода за около 20 дни. След това сместа може да се разрежда с вода и да се пие регулярно.

black-elderberry

Черните перли на гората- така наричат още бъзовите плодчета – са една от най-популярните храни с антиканцерогенен потенциал. Известният български лечител Петър Димков препоръчва приема им като едни от най-мощните имуностимулатори и без колебание като придружаващо средство при всички ракови заболявания.
В разрез с логиката на традиционната медицина, практиката понякога показва целебния ефект от приема на черния бъз при пациенти с ракови заболявания, както и значително по-бързо възстановяване при токсични увреждания на черния дроб. Богатството на витамин В17 /леатрил или амигдалин/, ресвератрол, смесени полифеноли, кверцетин, флавоноиди е основната причина за това въздействие на черните бъзови плодчета.

Проантоцианидите, като витамин В17, присъстват редовно в хранителния режим на ескимосите, народа хунза, абказците и много други. А най-интересното е, че в тези племена никога не е имало и един случай на рак. Амигдалинът се съдържа още най-вече в семената на горчивия бадем, в костилките на кайсиите, прасковите, сливите и др. растения. Високото съдържание на този вид слабо активни цианиди крие риск от отравяне при повишена консумация, ето защо не бива да се прекалява и не се препоръчва при бременни и кърмещи жени.

Във всички останали случаи не се колебайте да се възползвате от всичките части на растението. В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, подагра, при високо кръвно налягане, болни бъбреците и проблеми с пикочния мехур и простатата. Отвара от листата се използва външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.

 

5149532_orig

logo