Коя съм аз?

Share Button

 

Д-р Райна Стоянова е завършила медицина в София през 2011 година.

Обича да изразява себе си чрез писане още от гимназията.

„Някак си е като втората ми природа- не минава и ден без да напиша нещо, вълнуващо ме и излизащо от сърцето ми.“

Така се ражда и блогът и, в който архивира „продукцията“ си.

dsc_8089

Опитът и в областта на храненето води началото си от студентските и години.

Стажувала е близо до видни имена в сферата на храненето, като: Проф. Готие, Проф. Карел, Проф. Дюкан, както и различни хелтиливинг, кетъринг и уелнес компании, които разширяват погледа и подхода и към пациента.

След като завършва, специализира гастроентерология в столичната болница „Лозенец“, където се запознава отблизо с трансплантационната медицина- „вълнуващо преживяване и истински екшън“- разказва тя.

„За мен беше чест и истинско предизвикателство да съм част от екипа на тази иначе спокойна на пръв поглед болница. Там се роди и моята страст към хепатологията. Удивителен е черният дроб – освен че регулира въглехидратната, липидната и белтъчната обмяна, това е и органът с най-добри компенсаторни възможности.“

На въпроса- дали отново би практикувала медицинската професия извън България -тя отговаря: „Разбира се, но сърцето ми, макар и понякога да се отчайва от нашата действителност, си остава тук – в България. И с гордост нося най-българското име.“

В настоящия момент е асистент към катедрата по Клинична фармакология и терапия и е специализант по ендокринология и болести на обмяната в клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на болница „ИСУЛ- Царица Йоанна“ .

Работи и в софийската диагностично-консултативна клиника по спортна медицина и рехабилитация SportMed

Участвала в създаването и развиването на здравословна кетърингова компания с име Happy&Healthy.

rs-phs-1

 

В настоящия момент консултира и изгражда хранителни режими за известни кетърингови компании и пише, почти ежедневно, за различни ориентирани към здравето медии.

Хора с различни проблеми – наднормено тегло, диабет, стомашно-чревни заболявания, чернодробни болести, автоимунитет, хранителни разстройства, бъбречни заболявания, както и за тези, които искат да подобрят хранителните си навици и да получат максимална полза от храненето си – вегетарианци и вегани, детокс, джусинг, бодибилдинг, бременни и кърмещи жени са по-голямата част от пациентите, с които се занимава.

Участва в различни проекти, свързани със здравословното и балансирано хранене в страната,обучения и семинари на различни тематики, свързани с храненето.

GBTransformation_4logo_5149532_orig

GoBio

 

logo logo

EconomicBGdownload vlcsnap-2014-02-03-12h27m05s2212

elle-logo download (1)

logo

yymxf_ln

Happy & Healthy

3d0ccd1d6615fcc7985076a535b38644

Academia_logo

 

Научните и интереси са свързани най-вече с  храненето при различни заболявания на вътрешните органи и хранене при спортисти, микробиомът, чернодробните заболявания и метаболитният синдром.
Член на Българско дружество по Гастроентерология, Българско дружество по Хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Българското дружество по Ендокринология, Европейската асоциация по кардиология (ESC), Европейската лига по ревматизъм (EULAR), Международната асоциация по Затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN), Българската фитнес асоциация (BFS).
logo

e-mail:  md@raynastoyanova.com